TY - JOUR ID - 101572 TI - تغذیه زنبورعسل (Apis mellifera) با منابع پروتئینی تخمیرشده JO - علوم و فنون زنبور عسل ایران JA - HBSJ LA - fa SN - 2476-6666 Y1 - 2015 PY - 2015 VL - 05 IS - 9 SP - 3 EP - 7 DO - N2 - عباس رضایی1، غلامعلی نهضتی پاقلعه2          1- دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم دامی کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران- کرج 2- استادیار گروه علوم دامی کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران- کرج   چکیده: با توجه به اینکه زنبورعسل عمده گرده مورد نیاز را به صورت تخمیرشده مصرف می کند و تخمیر در مواردی باعث بهبود مواد غذایی می شود، به همین منظور ارزیابی اثرات تغذیه‌ای جیره های تخمیر شده به عنوان مکمل پروتئینی بر روی میزان پروتئین لاشه و پرورش نوزاد کلنی، آزمایشی باجیره­های غذایی مختلف و در قالب طرح کاملا تصادفی در 6 تیمار با 7 تکراربه مدت 50 روز در صحرا بر روی زنبور­عسل (Apis mellifera) در منطقه کرج انجام گرفت. کلنی­ها از نظر عسل، جمعیت و ملکه خواهری هم سن، یکسان سازی گردیدند. تیمارهای آزمایشی عبارتند از: 1-گلوتن ذرت تخمیرشده2- گلوتن ذرت معمولی3- سویا تخمیرشده4-سویا معمولی5-گرده مخلوط 6- شربت شکر ، البته تیمارهای گرده و شربت شکر بعنوان شاهد در نظر گرفته شدند. .در مقایسه میانگین پرورش نوزاد بین تیمارها اختلاف معنی داری مشاهده گردید(05/0P<)، تیمار گلوتن تخمیری و سویا به ترتیب بیشترین و کمترین میزان پرورش نوزاد را داشته اند.. در مقایسه میانگین پروتئین لاشه بین تیمارها هیچ اختلاف معنی داری مشاهده نگردید(05/0P>).با توجه به نتایج به دست آمده ،تخمیر مواد غذایی باعث افزایش پرورش نوزاد شده و لذا در تغذیه تکمیلی زنبورعسل بهتر است به جای استفاده از مواد معمولی از تخمیر شده آن ها  استفاده نمود. UR - https://hbsj.areeo.ac.ir/article_101572.html L1 - https://hbsj.areeo.ac.ir/article_101572_9bd461a03d374baf482bdd4f0377f7aa.pdf ER -