Honey bee nutrition with fermented protein sources

Abstract

Abstract:
Mostly honey bee consumes pollen as fermented and fermentation improves foods biological value in some cases.  In this study we evaluate the nutritional effects of fermented diets on honey bee body protein and brood rearing in colonies. This experiment conducted on honey bee colonies with different diets in a completely randomized design with 6 treatments and 7 replicates for 50 days. Honey bee colonies equipped with the same age queens and the same pollen and honey storage. Treatments were: 1-fermented corn gluten 2- corn gluten 3-fermented soybean 4- soybean 5 - pollen and 6 - sugar syrup, that sugar syrup and pollen were considered as control. Comparison of the means in brood rearing showed significantly difference between treatments (p<0.05). Fermented gluten and soybean had the highest and lowest brood rearing, respectively. In contrast, no significant differences were observed between treatments in worker bee body protein (p>0.05). According to the results the fermentation of foodstuffs increased brood rearing and thus supplementary feeding with fermented materials is better for honey bee colonies.

منابع:
1-      بابایی، س. 1379. اثرات تغذیه ای سطوح مختلف جلبک کلرلا به عنوان مکمل پروتئینی بر روی مصرف غذا، میران تخم، لارو، شفیره، ذخیره گرده، جمعیت کلنی، چربی، پروتئین و وزن لاشه، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران.
2-      جواهری،س. د. 1374 . بررسی تغذیه تحریکی زنبوران عسل با مکمل و جایگزینهای گرده و اثر آن   ها در رشد و مقاومت کلنی و تولید عسل،پایان نامه دوره کارشناسی ارشد علوم دامی ، دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران.
3-      عباسیان، ع. ر. 1376 . تاًثیر منابع پروتئینی مختلف بر میزان ماده خشک، پروتئین،چربی لاشه و طول عمر زنبور عسل، خلاصه مقالات سمینار پژوهشی زنبور عسل.
4-      .فرجی، س. 1379. بررسی تغذیه زنبورعسل از شکر تصفیه نشده روی برخی از فعالیت های بیولوژیکی و فیزیولوژیکی آن، پایان نامه کارشناسی ارشد، مرکز آموزش عالی امام خمینی.
5-      نهضتی، غ. 1387. مطالعه هضم چند مکمل پروتئینی در زنبورعسل، رساله دوره دکتری علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران.
 
6-      Alqarni, A. S. 2006. Influence of some protein diets on the longevity and some physiological conditions of Honeybees Apis mellifera L. workers , J. Biol. Sci. 6, 734-737.
7-      Degrandi-Hoffman, G., Wardell, G., Ahumada-Sehura, F., Rinderer, T., Danka, R., Pettis, J., 2008. Comparisons of pollen substitute diets for honey bees: consumption rates by colonies and effects on brood and adult populations. Journal of Apicultural Research and Bee World, 47, 265-270.
8-      Doull, K. M . 1977. Supplementary feeding of honeybees. Technical Accommodation, Beekeeping Technology and Equipment Standing Commission. Bucharest: Apimondia.
9-      Ellis, A and Hayes, G. W, 2009. An evaluation of fresh versus fermented diets for honeybees ( Apis mellifera). J. Api.Research.48(3).
10-  Hang,Z.2010.HoneyBeeNutrition.http://www.extension.org/pages/Honey_Bee_Nutritin.
11-  Haydak, M. H. 1970. Honeybee nutrition, Ann. Rev. Entomol. 15, 143-156.
12-  Herbert. E. H, J.H.S. 1978. Chemical copmosition and nutritive value of bee-collected and bee-stored pollen. Apidologie. 9(1): p. 33-40.
13-  Hoover, S. E., Higo, H. A.,Winston, M. L. 2006.Worker honeybee ovary development: seasonal variation and the influence of larval and adult nutrition, J. Comp. Physiol. B 176, 55-63.
14-  Johansson, T.S.K., and M.P. Johansson, 1977.Feeding honey bees pollen and pollen substitutes. Bee world. 85: 105-118, 135:161-164.
15-  Moritz, B and K.Crailshiem,1987.Physiology of protein digestion in the midgut of the  honeybee  (Apis mellifera  L.).J.  Insect  Physiol. Vol.  33, No. 12, pp.  923-931.
16-  Pernal, S. F. and R.W. Currie, 2000. Pollen Quality of fresh and 1-year-old single pollen diets for worker honey bees(Apis mellifera L).Apidologie 31: 387-409.
17-  Somerville, D. 2005. Fat Bees, Skinny Bees, a manual on honeybee nutrition for beekeeper, RIRDC Puplication No 05/054, Goulburn, Australia.
18-  Somerville, D.,2000.Honeybee nutrition and supplementary feeding. NSW. Agriculture (agonte) Goulburn.