Effect of Global Warming on Honey Production in Shahindej Area

Authors

1 Assistant Professor, Water Engineering Department, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Sari, Iran.

2 Agrometeorology student, Water Engineering Department, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Sari, Iran.

Abstract

The weather conditions affect the production of the bee hive, the queen's laminae function, and the process of collecting sap of the bees. In this research, the relationship between climatic elements and indicators with honey bee function in Shahindej was investigated. The length of the statistical period is 12 years from 2007 to 2018. The important climatic factor, to be exact temperature, has a high correlation with the yield of the honny bee product. Validity of the production model was confirmed by default. Output of the model results showed that product production with temperature was significant. Therefore, it can be said with great accuracy that the effect of climate change on a half-degree increase in temperature will reduce honey production by about 40 tons per year. According to the available statistics and statistical analyzes results in various papers on the process of warming up the air, this reduction in production can be considered serious. Especially the migration of bees to high altitudes is absolutely taking place to solve the problem of heating the air and reaching optimal temperatures. Therefore, the change in bee function was mainly influenced by climate change and global warming. Therefore, determining the areas susceptible to honey production under the main weather conditions is the air temperature.

Keywords


شائمی، ا.، علیخانی، ب. 1371. بررسی جنبه‌های بیوکلیمایی پرورش زنبورعسل در ایران. پایان نامه کارشناسی ارشد جغرافیا دانشکده علوم انسانی، دانشگاه تربیت مدرس،11 صفحه.
عزیزی، ق.، یاراحمدی، د. 1382. بررسی ارتباط پارامترهای اقلیمی و عملکرد گندم دیم با استفاده از مدل رگرسیونی. پژوهش های جغرافیایی. جلد 35، شماره1، صفحه 29-31.
قالهری، ف.، احمدی، غ.، فاخری، ح. 1395. ارزیابی و تعیین تقویم اقلیمی زنبورداری در استان آذربایجان غربی براساس شرایط حرارتی. فصلنامه تحقیقات جغرافیایی، جلد 31، شماره 1، صفحه ۱۳-۳۰.
قنبری، س.، نعمتی، ذ. 1397. بررسی مطلوبیت مکانی و ارزیابی اقتصادی زنبورداری در منطقه ارسباران و مشکلات پررش دهندگان زنبورعسل. نشریه علوم دامی (پژوهش و سازندگی)، شماره 119، صفحه83-92.
کوزه‌گران، س.، موسوی بایگی، م.، خاشعی سیوکی، ع.، باباییان، ا. 1396. مدلسازی عملکرد زعفران بر اساس شاخص‌های حدی اقلیمی (مطالعه موردی: بیرجند)، نشریه  پژوهش‌های زعفران، شماره2، صفحه 299-217.
گلچین، م.، جلالی، م. 1392. بررسی تأثیر عناصر آب و هوایی در تولید کندوی زنبورعسل بومی شهرستان اهر. نشریه جغرافیا و برنامه ریزی، شماره 17، جلد 45، صفحه 183-202.
نجمی، ق.. 1378. بررسی عناصر اقلیمی و تاثیر آن بر پرورش زنبور عسل در شهرستان سلمان. پایان‌نامه کارشناسی ارشد، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه تربیت مدرس، صفحه 96.
نصوحی، غ. 1386. هواشناسی و محصولات کشاورزی، اصفهان، چاپ سوم، انتشارات نصوح.
Alghamdy, A.A. 2003. Evaluation of Various Honey Bee Foraging Activities for Identification of Potential Bee Plants in Riyadh, Saudi Arabia, Bee Research Unit, Plant Protection Department, College of Food and Agriculture Science, King Saud University, Saudi Arabia, 1-15.
Rosenzweig, C., Iglesias, A., Yang, X.B., Epstein, P.R., and Chivian, E. 2001. Climate change and extreme weather events. Implications for food production, plant diseases, and pests. Glob. Chang. Hum. Health., 2 (2): 90-104.
Stone, P., Nicolas, M. 1994. Wheat cultivars vary widely in their responses of grain yield and quality to short Periods of ppst-anthesis heat stress. Func. Plant Biol., 21: 887–900.
Van der Velde, M., Tubiello, F.N., Vrieling, A.J., Bouraoui, F. 2012. Impacts of extreme weather on wheat and maize in France: Evaluating regional climate simulations againstobserved data. Clim. Chang., 113 (3-4): 751-765.
Wardlaw, I., Dawson, I., Munibi, P., and Fewster, R. 1989. The tolerance of wheat to high temperatures during reproductive growth: I. Survey procedures and general response patterns. Aust. J. Agric. Res., 40:  1–13.