جداسازی و شناسایی مخمرهای موجود در دستگاه گوارش زنبورعسل

نوع مقاله : علمی- ترویجی

چکیده

دکتر احمدرضا حسنی1 ، محسن علمی2
1 عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی آذربایجان شرقی – تبریز،
- 2 کارشناس ارشد پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی آذربایجان شرقی- تبریز،
Corresponding: drhasani124@yahoo.com  
چکیده
  زنبوران عسل با پرواز طولانی برای جمع آوری شهد و گرده گل در معرض میکروارگانیسم های مختلف میباشند. ساختمان بدنی آنها برای حمل گرده به قدری مناسب طراحی شده که ممکن است موهای سطح بدن حشره، گونه های مختلف میکروارگانیسم ها بویژه مخمرها را منتقل نماید. با شناسایی مخمرهای موجود در دستگاه گوارش زنبورعسل در سنین مختلف میتوان در خصوص وضعیت تغذیه زنبورها و ارتباط آنها با گیاهان موجود در منطقه و همچنین بیولوژی تبدیل قندهای موجود در شهد گلها بویژه ساکارز به فروکتوز و گلوکز و بطور کلی بیولوژی تولید عسل و هضم و جذب پروتئین گرده و غذاهای جانشین شونده اطلاعات ذیقیمتی بدست آورد. مخمرهای موجود در عسل از نوع اسموفیلیک (Osmophilic) هستند و قادرند در محیط عسل رشد نمایند. اغلب مخمرهای عسل متعلق به جنس ساکارومیسس(Saccharomyces) می باشند. این مخمرها در محیط های حاوی بیش از 30 درصد قند قادر به رشد نیستند. در حالیکه مخمر های اسموفیلیک عسل متعلق به جنس زیگوساکارومیسس  Zygosaccharomyces  می باشند و در محیط غذایی که دارای فشار اسمزی زیاد باشد نظیر شربت افرا که در حدود 66 درصد ماده قندی دارد و هم چنین در عسل هایی که آب آنها بیش از 19 درصد باشد، بخوبی رشد مینمایند. هدف اصلی در این طرح شناسایی مخمرهایی است که حضور آنها از نظر توانایی در تولید برخی آنزیمها، ویتامین ها و پروتئین تک سلولی و خواص بیولوژیکی یا به عبارتی بهتر، پروبیوتیکی حائز اهمیت است. این مخمرها با ایجاد شرایط بهتر برای سایر میکروارگانیسمهای دستگاه گوارش بویژه لاکتوباسیل ها یا باکتری های اسید لاکتیک نقش مهمی در تولید عسل و بیواینورت شهد به فروکتوز و گلوکز داشته و کیفیت عسل را بهبود بخشیده و اسیدهای آمینه ضروری مورد نیاز زنبورعسل را  تامین کرده و تقویت سیستم ایمنی و مقاومت در برابر بیماریها و تنش های مختلف محیطی و مدیریتی را افزایش می دهند. نمونه های مورد استفاده در این تحقیق از کندوهای زنبورعسل مزرعه آموزشی پردیس کشاورزی آذربایجان شرقی، سعیدآباد تهیه شده است. از مجموع 36 جدایه، پنج گونه مخمر Metschnikowia pulcherrima، Zygosaccharomyces rouxii، Pichia spp.، Rhodotorula Spp. و Cryptococcus podzolicus در نمونه های مربوط به غدد بزاقی سینه ای، معده عسل یا عسلدان، معده و روده در زنبورهای مورد آزمایش شناسایی شدند.

کلیدواژه‌ها


  1. منابع مورد استفاده:

    1. رحیم عبادی. علی اصغر احمدی  1385 . کتاب: پرورش زنبور عسل . چاپ سوم. اصفهان.
    2. نهضتی. غ .1387 مطالعه هضم چند مکمل پروتئینی در زنبور عسل، پایان نامه دکتری تخصصی، دانشگاه تهران.
      1. Ana C. P. Teixeira  and et. al. (2003) Starmerella meliponinorum sp. nov.,a novel ascomycetous yeast species associated with stingless bees. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology, 53, 339–343.
      2. Barnett J. A., Payne R. W. and Yarrow D., 1990. Yeasts: Characteristics and identification , 2nd ed. Cambridge University Press,1002 pages.
      3. Carlos M. Herrera. 2009,Yeasts in floral nectar: a quantitative survey. Annals of Botany , 103: 1415–1423.
      4. Ceksteryte Violeta and Jurgis Racys. 2006. The quality of syrups used for bee feeding before winter and their suitability for bee. Journal of Apicultural Science. Vol. 50 No. 1, pp. 5-14.
      5. Gilliam Martha and Howard L. Morton 1977. The Mycoflora of Adult Worker Honeybees, Apis mellifera . Journal of  invertebrate PATHOLOGY, 30, 50-54 pp.
      6. Gilliam, Martha.The Absence of Yeasts in Nectars of Selected Arizona Plants Attractive to Honey Bees, Apis mellifera. Annals of the Entomological Society of America, 15 July 1975 , Volume 68, Number 4, pp. 705-706.
      7. Josiane M. and et al. 2010. Microorganisms in organic and non organic honey samples of Africanized honeybees, Journal of Apicultural Science. Vol.54, No.1, 49-54 pp.
      8. Kathiresan K. and Srinivasan K. 2005. Making artificial honey using yeast cells from salivary glands of honey bees. Indian Journal of Experimental Biology. Vol. 43, pp.664-666.
      9. Kurthzman C. P. and Fell J. W., 1998. The yeasts, a taxonomic study ,Fourth revised and enlarged edition. Amesterdam :Elsevier science. B. V. 1055 pages.
      10. Majid Zarrin..2007. Isolation of fungi from housefly (musca domestica) in ahwaz, iran. Pakistan Journal Medical Science, October - December  (Part-II), Vol. 23, No. 6, 917-919.
      11. Sug-Oui Suh1.2005. Four new yeasts in the Candida mesenterica clade associated with basidiocarp-feeding beetles. Mycologia, , 97(1), pp. 167–177.
      12. Yarrow, D. 1998. Methods for the isolation and identification of yeasts. In Kurtzman, C. P. & Fell, J. W. (Ed.) The Yeasts, a Taxonomic Study, 4th Ed. Amsterdam, Elsevier, pp. 77-80.
      13. http://www.extension.org/mediawiki/files/3/35/HoneyBeeInternalAbdomen.jpg