1- دانشجوی کارشناسی پرورش طیور، مرکز آموزش علمی- کاربردی جهاد کشاورزی استان قزوین 2- مربی گروه علوم دامی موسسه آموزش عالی- علمی کاربردی جهاد کشاورزی، مرکز قزوین 3- دانش آموخته کارشناسی ارشد تغذیه دام، دانشگاه زنجان چکیده : در سالهای اخیر توجه به دیگر محصولات زنبور عسل از جمله گرده گل، بره موم، موم و زهر افزایش چشمگیری داشته است . کندو اساسی ترین ابزار در صنعت زنبورداری است که ساخت مناسب آن می تواند در افزایش تولیدات زنبورعسل نقش کلیدی بازی کند. از سال 1382 بررسی هایی بر روی کندوهای ساخت داخل کشورانجام شد تا نقایص موجود درآن ها رفع گردد. عدم استفاده از اندازه های استاندارد در ساخت این کندو ها سبب افت تولید و وارد آمدن آسیب های جدی به کلنی می شود. در نهایت با آزمایشاتی که بر روی کلنی ها صورت گرفت بهترین ساختار در جهت رفع نقایص موجود در کندوهای فعلی و افزایش راندمان تولید تمامی فرآورده های زنبورعسل، کندوهای پایه تاشو ابداع گردید. کندوهای پایه تاشو در 8 مدل مختلف طراحی شده اند که مزایایی ازقبیل: قابلیت جمع آوری گرده گل، بره موم، موم و زهر را در یک کندو بدون نیاز به خرید و نصب تجهیزات مرتبط با هر یک از فرآورده ها را دارا می باشند. همچنین تغییرات اساسی در بدنه کندو و اضافه کردن پایه های تاشو، شربت خوری ثابت، عایق بندی کندو و غیره هزینه های زنبوردار را کاهش داده و عمر اقتصادی کندوها را افزایش داده است. این مقاله بررسی کوتاهی جهت آشنایی با 8 مدل کندوهای پایه تاشو و کارآیی های هر یک است.