مروری بر ارتباط بین تغذیه و عوامل بیماریزا بر سلامتی زنبور عسل

نوع مقاله : علمی- ترویجی

نویسندگان

1 گروه آموزشی علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز

2 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز

چکیده

کاهش سلامت زنبور عسل تحت تاثیر برهم کنش­های متعدد میان عوامل مختلف تنش­زای محیطی می­باشد که از جمله مهم‌ترین این عوامل کمبود­های گیاهی، انگل­ها و سایر عوامل بیماری­زا می‌باشد. تغذیه ضعیف زنبور­عسل می‌تواند اثرات منفی بیماری‌های عفونی ویروسی و قارچی بر زنبور را تشدید کند و برعکس . این انگل‌ها و عوامل بیماری­زا می‌توانند فیزیولوژی تغذیه­ای زنبور ­را به طور زیان‌آور تحت تاثیر قراردهند. رابطه موثری بین ایمنی گروهی و فردی با وضعیت تغذیه کلنی وجود دارد. انگل واروآ چنین رابطه ای را با کاهش سطح تغذیه، کاهش کارکرد ایمنی فردی و انتقال ویروس بدتر می کند. همچنین برهم­کنش مضر و بالقوه­ای بین تغذیه ضعیف زنبور و بیماری‌های عفونی آن وجود دارد که ممکن است کاهش سلامت زنبور را به دنبال داشته باشد. پیشنهاد می­شود در مبارزه با چالش‌های سلامتی زنبور، بهبود مقاومت تغذیه‌ای زنبورها مد­نظر باشد­؛ چنین روشی می‌تواند زنبورها را از دیگر عوامل تنش­زای محیطی مانند عوامل عفونی و بیماریزا محافظت کند. به منظور ایجاد مقاومت تغذیه ای می توان به کمک برنامه های حفاظتی و اصلاحی کمیت و تنوع گیاهی طبیعت را برای زنبور غنی سازی نمود و از مکمل های غذایی برای رفع کمبود نیاز غذایی آنها بهره جست.

کلیدواژه‌ها