بررسی اثر ضد باکتریایی عصاره آبی رازیانه و بره موم بر میکروارگانیسم‌های مواد غذایی

نوع مقاله : علمی- ترویجی

نویسندگان

1 گروه گیاهان دارویی موسسه آموزش عالی غیرانتفاعی جهاد دانشگاهی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران.

2 دانشیار گروه کشاورزی دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

3 مدرس گروه کشاورزی دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

4 دانشجوی گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم تغذیه‌ای و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران

5 مربی گروه کشاورزی دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

چکیده

افزودن مواد نگهدارنده غذایی برای حفظ تازگی و جلوگیری از رشد باکتری­ها استفاده می­شود، اما مضرات استفاده بیش از حد مجاز از نگهدارنده‌های شیمیایی گرایش به سمت نگهدارنده‌های طبیعی مواد غذایی ایجاد کرده است. در این پژوهش عصاره آبی رازیانه و بره موم به عنوان نگهدارنده­های طبیعی تهیه گردیده و اثرات ضد باکتریایی، حداقل غلظت مهارکننده رشد باکتری بدون بازدارندگی عصاره­ها به‌عنوان حداقل رقت ممانعت کننده [1] MICدر نظر گرفته شد و برای  تعیین حداقل غلظت کشنده [2]MBC از 4 رقت متفاوت بر روی محیط کشت مولر هینتون آگار استفاده گردید. سپس از روش انتشار دیسک برای ارزیابی میزان هاله حاصل از عصاره استفاده شد. نتایج نشان داد باکتری­های گرم­منفی و  گرم مثبت مورد بررسی در این تحقیق دارای حساسیت به عصاره رازیانه و بره موم می باشند و بیشترین اثر ضد باکتریایی در رقت 128 میلی­گرم بر میلی­لیتر دیده شد به‌ طوریکه عصاره رازیانه بیشترین خاصیت ضد باکتریایی را علیه Escherichia coli(گرم منفی) و Staphylococcus aureus(گرم مثبت) داشت و عصاره بره موم بیشترین اثر کشندگی را علیه Pseudomonas aeruginosa(گرم منفی) و Staphylococcus aureus(گرم مثبت) نشان داد.


 

کلیدواژه‌ها