آیا ساکارز معیار درستی برای تعیین کیفیت عسل است؟

نوع مقاله : علمی- ترویجی

نویسندگان

1 آزمایشگاه عسل و فرآورده های زنبورعسل، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، ایران

2 پژوهشگر بخش تحقیقات زنبورعسل موسسه تحقیقات علوم دامی کشور/ سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی

چکیده

در مبحث اصالت‌سنجی عسل، علاوه بر منشاء گیاهی و منطقه جغرافیایی تولید عسل، تقلب در عسل به شیوه‌های متفاوتی بر میزان ساکارز آن موثر است. منشاء ساکارز عسل تقلبی می‌تواند شامل افزودنی ساکارز، تغذیه مصنوعی زنبور عسل با ساکارز یا برداشت نارس عسل باشد. علاوه بر عوامل طبیعی متعددی که موجب تنوع در عسل و خصوصیات فیزیکوشیمیایی آن می‌شوند، عوامل و شیوه‌های متعدد تقلب در عسل نیز موجب شده که نتوان تنها بر اساس چند فاکتور معدود همچون ساکارز، به کیفیت عسل پی برد. با توجه به تعداد زیاد این عوامل تاثیرگذار، جهت تمایز و ارزیابی اصالت عسل بهتر است از روش‌های چندمتغیره آماری همچون روش آنالیز اجزای اصلی (PCA) استفاده نمود. این روش می‌تواند حجم داده‌های آماری را کاهش دهد. در نهایت، نتایج به دست آمده از PCA با تحلیل واریانس متغیرها و داده‌ها می‌تواند جهت تشخیص الگوی داده‌ها، دسته‌بندی و اصالت‌سنجی عسل مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه‌ها