جداسازی و شناسایی باکتری‌های تولیدکننده اسیدلاکتیک از عسل زنبورعسل فلورا در مناطق جنوبی کشور

نوع مقاله : علمی- ترویجی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناس ارشد علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائمشهر

2 بخش تحقیقات زنبورعسل، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

3 دانشیار گروه گیاهپزشکی، بخش حشره شناسی دانشکده کشاورزی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

4 گروه ژنتیک، اصلاح و فیزیولوژی دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی ومنابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

10.22034/hbsj.2024.363814.1149

چکیده

امروزه استفاده از پروبیوتیک‌ها در تغذیه انسان، دام و طیور بطور قابل ملاحظه‌ایی در حال افزایش است پروبیوتیک‌ها می‌توانند نقش مهمی در سیستم ایمنی، دستگاه گوارش، دستگاه تنفسی، وظایف و اثر قابل توجهی در کاهش بیماری‌های عفونی بدن ایفا نمایند.شایع‌ترین انواع میکروب‌های مورد استفاده به عنوان پروبیوتیک، باکتری‌های لاکتیک اسید و بیفیدوباکتری‌ها می-باشند.از عسل و فرآورده‌های زنبور عسل قرن‌هاست که به منظور شفا و درمان بیماری‌ها استفاده می‌شود.متأسفانه اطلاعات در مورد باکتری‌های پروبیوتیکی موجود در زنبور عسل در حال حاضر اندک است.هدف از این تحقیق جداسازی و شناسایی لاکتوباسیلوس‌های موجود در عسل معده زنبورعسل کوچک بعنوان منبع جدید پروبیوتیک‌ها در ایران بوده است.
نمونه‌های زنبورعسل (Apis florea) از مناطق جنوبی ایران جمع آوری گردیدو تا زمان انجام آزمایش در یخچال نگهداری شدند، سپس کشت و جداسازی باکتری‌ها با استفاده از محیط کشت‌های اختصاصیMrs broth و Agar انجام گرفت.برای شناسایی باکتری‌ها، تست‌های بیوشیمیایی مانند آزمون کاتالاز و آزمون گرم انجام شد و آنهایی که از نظر آزمون کاتالاز، مثبت و از نظر آزمون گرم، منفی بودند حذف گردیدند.سپس DNA کلنیهای جدا شده استخراج شد.با استفاده از پرایمرهای اختصاصی، تعیین توالی نوکلئوتیدهای مورد بررسی قرار گرفت. پس از توالی سنجی وشناسایی آنها با بکار بردن نرم افزار ژنتیکی Blast، باکتری‌های موجود در عسل شناسایی گردید.نتایج تحقیق نشان داد که 6 گونه از لاکتوباسیلها در عسل زنبورعسل کوچک وجود دارد و حدود 4/28 درصد از لاکتوباسیلها بعنوان گونه های جدید شناسایی گردیدند که میبایست اطلاعات آنها را در بانک ژن ثبت نمود. قالب لاکتوباسیل جدا شده در این تحقیق Lactobacillus kunkeei می‌باشد.

کلیدواژه‌ها