انتقال غذایی RNA های کوچک گیاهی: نگرشی نوین در رمزگشایی خواص بیولوژیکی و دارویی عسل

نوع مقاله : علمی- ترویجی

نویسندگان

1 بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز، ایران

2 بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی، سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز، ایران

3 بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز، ‌ایران

10.22034/hbsj.2024.364982.1155

چکیده

اثرات سودمند غذاهای بر پایه گیاهی بر سلامت انسان در مطالعات مختلف تاکید شده است، که این اثرات مرتبط با فعالیت زیستی متابولیت‌های ثانویه گیاهی (مانند فنول‌های ساده، فلاونوئیدها) می‌باشد. از سوی دیگر اخیراً نشان داده شده است که میکروRNAها (miRNAs) گیاهی قادر به تعدیل بیان ژن سلولی پستاندارانی می باشند که آن‌ها را با رژیم غذایی جذب می-کنند. یکی از مهمترین دستاوردها در این زمینه کشف miRNA برنج در خون و بافت پستانداران تغذیه شده با این ماده غذایی می‌باشد که باعث تنظیم بیان ژن مرتبط با متابولیسم کلسترول می‌شود. از گذشته، عسل به عنوان یک منبع غذایی گیاهی با خواص تغذیه ای و درمانی شناخته می‌شود. با توجه به اثبات وجود miRNAهای گیاهی در عسل، پیشنهاد می‌شود که عملکرد تنظیمی این مولکول‌ها در خون محیطی و یا بافت های انسان در مطالعات آزمایشگاهی مستقل بررسی شود تا نقش واقعی آن ها در بیان مولکول‌ها آشکار شود. با انجام این تحقیقات آزمایشگاهی، می‌توان جنبه‌ای جدید از ارتباط خواص تغذیه‌ای و مخصوصاً دارویی عسل با محتوای miRNAهای گیاهی آن را روشن کرد و گامی موثر در رمزگشایی این ماده ارزشمند برداشت.

کلیدواژه‌ها