ارزیابی و معرفی یک ترکیب گیاهی برای کنترل کنه واروآ در کلنی‌های زنبورعسل

نوع مقاله : علمی- ترویجی

نویسندگان

1 استادیار بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کردستان، سنندج، ایران

2 بخش تحقیقات زنبورعسل، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

10.22034/hbsj.2024.366033.1167

چکیده

مطالعه حاضر با هدف بررسی خواص کنه‌کشی و حشره‌کشی غلظت‌های مختلف (20، 35 و 50 درصد) عصاره گیاه هنگوان روی کنه‌واروآ و میزبان آن در کلنی‌های زنبورعسل طی بازه‌ 1401 الی 1402 در شرایط اقلیمی استان کردستان انجام شد. گیاه هنگوان در اردیبهشت ماه 1401 از مناطق مختلف استان کردستان در مرحله گلدهی جمع‌آوری، شناسایی و سپس عصاره‌گیری شد. مطالعه حاضر براساس طرح کاملاً تصادفی با شش تیمار آزمایشی (تیمارها شامل غلظت‌های 20، 35 و 50 درصد عصاره گیاه هنگوان، یک تیمار اسید اگزالیک 2/3 درصد و دو تیمار شاهد (یکی به عنوان شاهد مثبت و دیگری شاهد منفی) و هفت تکرار اجرا شد. به طور کلی، نتایج مطالعه حاضر نشان داد همه غلظت‌های مختلف عصاره گیاه هنگوان خواص کنه‌کشی مطلوبی در مقایسه با تیمار شاهد منفی داشتند. براساس نتایج آنالیزهای آماری، غلظت 50 درصد عصاره این گیاه بیشترین تاثیر معنی‌دار را روی درصد تلفات کنه‌واروآ در کلنی‌های زنبورعسل مورد مطالعه در مقایسه با تیمار شاهد منفی و سایر غلظت‌های مختلف عصاره این گیاه نشان داد (01/0< P) به‌طوریکه، حتی اختلاف تیمار اسید اگزالیک از لحاظ درصد تلفات روی کنه نسبت به آن معنی‌داری نبود. از آنجاییکه درصد تلفات زنبورها به‌غیر از تیمار اسید اگزالیک در هیچ‌یک از تیمارهای آزمایشی فراتر از هفت درصد نبود. بنابراین، می-توان غلظت 50 درصد عصاره گیاه هنگوان را به سبب داشتن خواص کنه کشی مطلوب و تقریباً بی خطر برای زنبورها به عنوان جایگزین مناسب کنه کش‌های سنتتیک برای کنترل کنه‌واروآ در کلنی‌های زنبورعسل توصیه کرد.

کلیدواژه‌ها