بخش تحقیقات علوم دامی -مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی اصفهان
10.22034/hbsj.2025.367140.1176
چکیده
این تحقیق با هدف بررسی وضعیت اقتصادی واحدهای زنبورداری استان اصفهان صورت گرفت. اطلاعات اولیه 200 نفر زنبوردار بررسی و تعداد 15 نفر از زنبورداران بزرگ و 15 نفر از زنبورداران کوچک بصورت تصادفی انتخاب و پرسشنامه بصورت حضوری تکمیل گردید. روش تحقیق، روش پارامتری آمار توصیفی، روش گردآوری اطلاعات، روش میدانی بود و نتایج زیر حاصل شد: بیشترین درصد هزینهها مربوط به لوازم اصلی و وسایل نقلیه، به ترتیب برای واحد های بزرگ و کوچک (32و 45 : 24و 25) درصد بود. قیمت تمام شده هر کیلو گرم عسل برای واحد های بزرگ و کوچک به ترتیب 2/46 و 2/16 میلیون ریال محاسبه گردید. بیشترین درصد درآمد زنبورداران، تولید عسلطبیعی و بچه کندو به ترتیب برای واحد های بزرگ و کوچک (52و 75 : 26و 15) درصد بود. میزان فروش در نقطه سر به سر برای واحد های بزرگ و کوچک به ترتیب 1582 و 919 میلیون ریال بود(درآمدها مساوی با هزینه ها). سود خالص برای واحد های بزرگ و کوچک به ترتیب 1800 و 1200میلیون ریال بود. مقدار نرخ بازده سرمایه برای واحد های بزرگ و کوچک زنبورداری مساوی و معادل 29 درصد و دوره بازگشت سرمایه برای واحد های بزرگ و کوچک به ترتیب 3/46 و 3/43 سال بود. پیشنهاد می گردد برای بهبود وضعیت اقتصادی زنبورداران از آنها حمایت مالی و بیمه ای شود، بین زنبورداران همکاری صورت گیرد، با همکاری بین دانشگاه ها و تشکل های زنبورداری، تحقیقات و آموزشهای تخصصی اجرا گردد و زنجیره های تولید محصولات زنبور عسل ایجاد گردد.
بصیری, محمد رضا . (1404). بررسی اقتصادی صنعت زنبور عسل دراستان اصفهان. علوم و فنون زنبور عسل ایران, 16(30), -. doi: 10.22034/hbsj.2025.367140.1176
MLA
بصیری, محمد رضا . "بررسی اقتصادی صنعت زنبور عسل دراستان اصفهان", علوم و فنون زنبور عسل ایران, 16, 30, 1404, -. doi: 10.22034/hbsj.2025.367140.1176
HARVARD
بصیری, محمد رضا. (1404). 'بررسی اقتصادی صنعت زنبور عسل دراستان اصفهان', علوم و فنون زنبور عسل ایران, 16(30), pp. -. doi: 10.22034/hbsj.2025.367140.1176
CHICAGO
محمد رضا بصیری, "بررسی اقتصادی صنعت زنبور عسل دراستان اصفهان," علوم و فنون زنبور عسل ایران, 16 30 (1404): -, doi: 10.22034/hbsj.2025.367140.1176
VANCOUVER
بصیری, محمد رضا. بررسی اقتصادی صنعت زنبور عسل دراستان اصفهان. علوم و فنون زنبور عسل ایران, 1404; 16(30): -. doi: 10.22034/hbsj.2025.367140.1176