بررسی اقتصادی صنعت زنبور عسل دراستان اصفهان

نوع مقاله : علمی- ترویجی

نویسنده

بخش تحقیقات علوم دامی -مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی اصفهان

10.22034/hbsj.2025.367140.1176

چکیده

این تحقیق با هدف بررسی وضعیت اقتصادی واحدهای زنبورداری استان اصفهان صورت گرفت. اطلاعات اولیه 200 نفر زنبوردار بررسی و تعداد 15 نفر از زنبورداران بزرگ و 15 نفر از زنبورداران کوچک بصورت تصادفی انتخاب و پرسشنامه بصورت حضوری تکمیل گردید. روش تحقیق، روش پارامتری آمار توصیفی، روش گردآوری اطلاعات، روش میدانی بود و نتایج زیر حاصل شد: بیشترین درصد هزینه‌ها مربوط به لوازم اصلی و وسایل نقلیه، به ترتیب برای واحد های بزرگ و کوچک (32و 45 : 24و 25) درصد بود. قیمت تمام شده هر کیلو گرم عسل برای واحد های بزرگ و کوچک به ترتیب 2/46 و 2/16 میلیون ریال محاسبه گردید. بیشترین درصد درآمد زنبورداران، تولید عسلطبیعی و بچه کندو به ترتیب برای واحد های بزرگ و کوچک (52و 75 : 26و 15) درصد بود. میزان فروش در نقطه سر به سر برای واحد های بزرگ و کوچک به ترتیب 1582 و 919 میلیون ریال بود(درآمدها مساوی با هزینه ها). سود خالص برای واحد های بزرگ و کوچک به ترتیب 1800 و 1200میلیون ریال بود. مقدار نرخ بازده سرمایه برای واحد های بزرگ و کوچک زنبورداری مساوی و معادل 29 درصد و دوره بازگشت سرمایه برای واحد های بزرگ و کوچک به ترتیب 3/46 و 3/43 سال بود. پیشنهاد می گردد برای بهبود وضعیت اقتصادی زنبورداران از آنها حمایت مالی و بیمه ای شود، بین زنبورداران همکاری صورت گیرد، با همکاری بین دانشگاه ها و تشکل های زنبورداری، تحقیقات و آموزش‌های تخصصی اجرا گردد و زنجیره های تولید محصولات زنبور عسل ایجاد گردد.

کلیدواژه‌ها