کمبوچا و خواص فراسودمند آن روی موجودات زنده منجمله زنبورعسل (Apis mellifera)

نوع مقاله : علمی- ترویجی

نویسندگان

1 استادیار بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کردستان، سنندج، ایران

2 بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کردستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، سنندج، ایران

10.22034/hbsj.2025.368418.1185

چکیده

کمبوچا (Kombucha) فرآورده‌ای تخمیری است که توسط قارچ کمبوچا به‌دست می‌آید. این نوشیدنی ساده و تقریباً ارزان قیمت ترکیبی از دم کرده چای معمولی و شکر بوده که با استفاده از قارچ کمبوچا تخمیر شده و ساختار شیمیایی آن در حین فرآیند تخمیر تغییر می‌کند. پژوهشگران معتقدند که کمبوچا یک مکمل غذایی به‌حساب می‌آید. این نوشیدنی ارزشمند در جیره غذایی دام‌ها استفاده شده و باعث بهبود وضعیت سلامت و افزایش عملکرد آنها شده است. اخیراً، به عنوان یک پروبیوتیک و خوراک عملکردی ارزشمند در جیره غذایی طیور استفاده و گزارش شده که بر عملکرد دستگاه گوارش آنها تأثیر مثبت داشته، جمعیت میکروبی دستگاه گوارش را متعادل و عملکرد روده طیور را بهبود بخشیده است. همچنین، مطالعات اخیر نشان داده است مصرف کمبوچا در کلنی‌های زنبورعسل موجب افزایش تخمریزی ملکه، افزایش جمعیت و به تناسب آن افزایش عملکرد کلنی‌های زنبورعسل شده است. بنابراین، می‌توان کمبوچا را به عنوان یک مکمل تغذیه‌ای ارزشمند در تغذیه موجودات زنده منجمله تعذیه کلنی‌های زنبورعسل در نظر گرفت.

کلیدواژه‌ها