بررسی خواص آنتی‌باکتریال عصاره آبی زیره سبز و ژله رویال در شرایط آزمایشگاهی

نوع مقاله : علمی- ترویجی

نویسندگان

1 گروه گیاهان دارویی موسسه آموزش عالی غیرانتفاعی جهاد دانشگاهی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران.

2 دانشیار گروه کشاورزی دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

3 گروه کشاورزی دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

4 دانشجوی گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم تغذیه‌ای و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران

چکیده

زیره و ژله رویال ازجمله مواد دارویی مورد استفاده در طب ایرانی هستند به‌ گونه‌ای که زیره منبع بسیار مناسبی از آهن، منگنز، پتاسیم و روی است و تا به امروز، هیچ‌گونه عوارض جانبی از مصرف زیره گزارش نشده است. از طرفی ژله رویال در طب سنتی مورد استفاده قرارگرفته و دارای فعالیت­های ضد باکتریایی، ضد سرطان و آنتی­اکسیدان است. بنابراین می­توان از این دو ترکیب طبیعی در علم صنایع غذایی و دارویی استفاده نمود. پس از استخراج عصاره­های آبی زیره سبز و ژله رویال به منظور تعیین خصوصیات ضد باکتریایی آزمایش در پنج تکرار و هشت غلظت به همراه کنترل مثبت (کلروتتراسایکلین) انجام گرفت و از محیط کشت مولار هینتون آگار در چهار غلظت (32، 64، 128 و 256 میلی­گرم بر میلی­لیتر) برای تعیین [1]MBC و MIC[2] استفاده گردید. سپس برای تعیین هاله، روش انتشار دیسک انجام شد. نتایج نشان داد باکتری­های گرم مثبت دارای حساسیت نسبت به هر دو عصاره زیره سبز و ژله رویال در غلظت­های بالاتر از 64 میلی­گرم بر میلی­لیتر بود و حساسیت بیشتر نسبت به زیره سبز مشاهده گردید. همچنین بیشتر اثر ضد باکتریایی در غلظت 256 میلی‌گرم بر میلی­لیتر و علیه باکتری  Staphylococcus aureusمشاهده‌گرید اما باکتری گرم منفی نسبت به هر دو عصاره مقاومت نشان دادند.
 

کلیدواژه‌ها