جداسازی و شناسایی باکتری‌های لاکتوباسیلوس هم‌زیست دستگاه گوارش زنبور‌عسل (Apis Mellifera)

نوع مقاله : علمی- ترویجی

نویسندگان

1 فارغ التحصیل کارشناسی ارشد گروه علوم دامی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

2 دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.

3 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

4 بخش زنبورعسل موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، کرج، ایران

5 دانشیار بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات آموزشآموزش ترویج کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی- سازمان تحقیقات آموزش و ترویج

چکیده

چکیده
زنبورعسل حشره‌ی مفیدی است که نقش اساسی در گرده‌افشانی محصولات کشاورزی و حفظ اکوسیستم دارد، و از این طریق سهم قابل توجهی در امنیت غذایی و تولید ناخالص ملی کشورها دارد. با توجه به اینکه حفظ زنبورعسل در طبیعت و کمک به گرده‌افشانی از طریق زنبورعسل، صرفاً منوط بر اقتصادی بودن صنعت زنبورعسل‌ و تمایل زنبورداران به پرورش این حشره است. بنابراین افزایش عملکردی تولید کلنی‌های زنبورعسل در کنار حفظ تنوع ژنتیکی، از اهداف اصلی اصلاحگران و سیاست‌گذاران حوزه زنبورعسل است. یکی از روش‌های متداول و پر کاربرد جهت حفظ زنبور در طبیعت و صنعت زنبورداری، افزایش عملکرد تولیدی و تولیدمثلی و در نهایت بهره‌وری زنبورعسل با توسعه‌ی روش‌های تغذیه‌ای دانش‌محور است. در این راستا، در پژوهش حاضر اقدام به جداسازی و شناسایی باکتری‌های اسید لاکتیک هم‌زیست دستگاه گوارش زنبور‌عسل شد. از این اطلاعات و ترکیبات میکروبی جدا شده می‌توان در تخمیر مکمل‌های غذایی تکمیلی زنبورعسل و کمک به قابلیت هضم غذاهای تولیدی مخصوص زنبورعسل استفاده کرد. هدف از پژوهش حاضر جداسازی باکتری‌های مفید دستگاه گوارش زنبور‌های عسل در مناطقی از استان‌های آذربایجان‌غربی، آذربایجان‌شرقی و گیلان و بررسی شاخص‌های پروبیوتیکی جدایه‌ها است. در این مقاله نحوه‌ی نمونه‌گیری، جداسازی جدایه‌های باکتری‌ها از دستگاه گوارش زنبور ارائه شده و باکتری‌های موجود در دستگاه گوارش زنبور با استفاده از تست‌های کاتالاز و رنگ‌آمیزی گرم، شناسایی و گروه‌بندی شدند. در نهایت تشخیص سویه‌های مورد نظر زیر میکروسکوپ، نحوه‌ی نگهداری و کشت‌ آنها ارائه شده است.

کلیدواژه‌ها